wtorek, 29 marca 2011

Odżywianie a sprawność intelektualna

Od dziecka pamiętamy powtarzanie rodziców, że trzeba jeść dużo orzechów bo są dobre na myślenie. Nic bardziej trafnego, a to dlatego że orzechy stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E oraz kilu innych z grupy B a także substancje mineralne (ważny dla neuronów magnez). Substancję odżywcze będące swoistą siłownią dla naszego mózgu są składnikiem wielu rodzajów żywności. Naukowcy do tej pory wskazywali tu na rolę wyżej wymienionych kwasów tłuszczowych omega-3, które znaleźć możemy w tłustych rybach, orzechach włoskich i zielonych warzywach. Jednak najnowsze badania dowodzą, że wpływ na kondycję intelektualną naszego mózgu tych składników jest niewielki. Obecnie przedmiotem szerokich badań kadry naukowej są inne związki tzw. flawonoidy, które znaleźć możemy m.in. w : jagodach, czarnych porzeczkach, kakao, zielonej herbacie i czerwonym winie.


Dostarczane wraz z pożywieniem wpływają znacząco na poprawę pamięci i chronią przed zwyrodnieniem mózgu. Jagody dodatkowo znacznie poprawiają koncentrację. Na podstawie próbek krwi, dowiedziono że flawonoidy uaktywniają szlak biochemiczny, który zwiększa ekspresję genów związanych z pamięcią. Mają one także wpływ na układ krążenia - obniżają ciśnienie krwi i zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, przez co zwiększają dopływ krwi do mózgu. To z kolei korzystnie wpływa na wydajność pracy naszego mózgu, prawdopodobnie poprzez tworzenie się nowych neuronów w hipokampie (obszar mózgu mający związek z procesami zapamiętywania informacji). Naukowcy zgodnie twierdzą, że spożywanie takich pokarmów daje efekty porównywalne z działaniem leków.

Źródło: New Scientist 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz